Qatar 2022

Door Jules Janssen • Monday 6 December 2010

Rusland in 2018, Qatar in 2022. De FIFA heeft gesproken en volgens de verliezende naties is het duidelijk dat Sepp en de zijnen hebben gekozen voor het grote geld. Doorgestoken kaart, omkoping, schandalig enzovoort.

Ook worden er direct vraagtekens gezet bij de mogelijkheid van Qatar om zo’n evenement te organiseren in een land waar het gemiddeld 48 ºC is en waar alcohol praktisch verboden is. Terechte zorgen, zo lijkt me. Op het alcoholverbod heeft de organisatie niet direct een antwoord, maar uit het indrukwekkend filmpje dat ze voor hun bid gebruikten (hieronder) blijkt dat ze over het hitteprobleem wel degelijk hebben nagedacht. De stadions en trainingsvelden worden namelijk netjes op 27 ºC gehouden. Volledig eco-vriendelijke en CO2 neutraal ook nog eens.

Het feit dat Qatar, met ongeveer een kwart de oppervlakte van Nederland, een iets te kleine voetbalnatie is om 12 gigantische stadions te hebben was ook door de organisatie zelf al opgemerkt. De stadions worden daarom op zo’n manier gebouwd dat ze ná het evenement gedemonteerd kunnen worden en naar de omringende Midden-Oosterse landen worden verplaatst. Zo profiteert de hele regio van het spektakel. Prachtig verhaal. De vraag is natuurlijk hoe dit in de praktijk gaat werken, maar het klinkt mooi. De 6,2 miljard die het emiraat er tegenaan gooit klinken misschien nog wel mooier.

terug naar blog