Webdesign & Fireworks

Door Jules Janssen • Thursday 11 March 2010

Tegenwoordig lijkt het erop of iedere halve gare met een illegaal Photoshop kopietje zichzelf ‘designer’ mag noemen. En dan ook direct het hele scala omvattend: logo’s, huisstijlen, posters, websites, interfaces, producten, visitekaartjes, verpakkingen, auto’s, inrichtingen. Als het maar in de verste verte iets met tekenen te maken heeft kan deze designer er mee aan de slag. Tijdens mijn werk, maar ook met het zien van andermans werk, loop ik telkens weer tegen slechte producten van deze zogenaamde designers aan. Gelukkig heb ik er zelf alleen ‘last’ van als het om webdesign gaat. Twee dingen die me op zijn gevallen:

Allereerst: Photoshop is niet bedoeld voor webdesign! Deze zal er waarschijnlijk niet meer uit te krijgen in de designer-wereld, maar uiteindelijk is Photoshop natuurlijk gewoon een tool om foto’s te bewerken, niet om user interfaces / webdesigns mee in elkaar te zetten. Al dat sub-pixel gedoe is hartstikke leuk voor je print uitdraai, maar simpelweg onmogelijk op het web. Het werken met Photoshop maakt een designer overigens absoluut niet meer of minder goed, maar ze gebruiken wel de verkeerde tool voor hun werk. Wat dan wel? Fireworks! Inmiddels is Fireworks ook een onderdeel van het Adobe CS pakket (ooit begonnen als Macromedia product) en dit is onbetwist de beste tool for the job. Tip: slice je ontwerp één keer in Fireworks en je wil nooit meer terug naar Photoshop.

Ten tweede: bestandsformaten! Er zijn grofweg 3 bestandsformaten voor afbeeldingen die geschikt zijn voor het web, waarom weet dan nog de helft van deze so-called designers niet hoe deze verschillen? Hier een kleine samenvatting:

Meer info vindt u hier (helaas icm Photoshop).

terug naar blog