julesj.nl

Steve Jobs

Terwijl ik dit schrijf zit ik nog op kantoor (lokale tijd iets na half twaalf ’s avonds) te proberen wat werk te verrichten. De late avond en het begin van de nacht, wat normaal mijn meest productieve tijd is, is dat vandaag allerminst. Enkele uren geleden werden m’n collega’s en ik hier via chat, Twitter en de Apple website op de hoogte gesteld van het overlijden van Steve Jobs.
Voor velen wellicht de man die allerlei glimmende dingetje de markt op slingerde en deze met een gelikte marketing-campagne aan de man wist te brengen. Voor mij vooral de man die zo’n beetje in zijn eentje verantwoordelijk is voor het werk dat ik nu doe. De man die – nog voor dat ik geboren was – een revolutie in gang zette die computers naar de ‘gewone mens’ bracht. Gebruiksvriendelijkheid, simpliciteit, ‘it just works’. Digitale apparaten kunnen gebruiken zonder eerst een handleiding door te nemen. Intuitief design.
De filmwereld opnieuw uitvinden (want ook Pixar is zijn geesteskind), de muziekwereld op z’n kop zetten, daarna de telefoonmarkt overhoop gooien. Niet door per sé als eerste met een product-categorie te komen, maar wel door het  vele malen beter uit te voeren. Geen release of presentatie voordat het product ook klaar is voor de markt. Geen loze beloftes.

De vele verhalen van anderen die Jobs van dichtbij mee hebben mogen maken zijn absoluut de moeite waard om enigszins een inzicht te krijgen in hoe speciaal deze man was, maar als er één ding is dat je van hem moet hebben gezien, dan is het wel zijn speech aan de Stanford universiteit in 2005. Inspirerender en indrukwekkender gaat ’t niet worden.

6 oktober 2011 | 2 reacties

NY vs Irene

Terwijl New York City huiverig afwacht tot de Irene storm de stad in jaagt is het beangstigend stil op de plek waar het dat normaal nooit is. Nadat eerst in alle winkels er alleen nog maar lege schappen over waren doofde de stad langzaam uit. Grand Central Terminal is leeg. Zelfs op Times Square is niemand meer te bekennen. Beelden die waarschijnlijk niet vaak gemaakt kunnen worden.

28 augustus 2011 | 4 reacties

Klimmende gekken

Een tijdje geleden deed een waanzinnig filmpje de ronde waarin een kerel een zendmast van bijna 540 meter beklimt zonder al te veel veiligheids-gedoe. Mocht je ’t nog niet gezien hebben, doe ’t nu want de plaatsvervangende hoogtevrees die ’t je oplevert is bizar.

En dan is er ene Alex Honnold; een 25-jarige gast die de gekste bergen en rotsen op klautert zonder enige vorm van veiligheid. Geen touw, geen net, geen parachute, niets. De ‘free soloing’ sport, zoals dit gekkenwerk heet, wordt door niet al te veel mensen beoefend, maar daarvan is Alex ‘the Wunderkind’ dus de allerbeste. Eén misstap en hij mikt zichzelf met een directe schone sprong rechtstreeks de dood in.

There isn’t anything else I can think of that requires that kind of concentration for that length of time with the penalty being certain death if you make any mistake.

/via @joepiesimons

Bonusmateriaal: deze video vanuit helm-view van een stel dat over een of andere bizar hoge en smalle bergtop wandelt alsof ’t hun standaard zondagochtend blokje om is.

3 augustus 2011 | 2 reacties

OSX Lion

Lion, het nieuwe besturingssysteem voor de Mac, is nu een goede anderhalve week uit en natuurlijk zijn er weer standaard instellingen die niet iedereen zinnen (‘natural’ scroll anyone?). Hier een lijstje met minder drastische settings en een manier om ze te herstellen. Voor alle duidelijkheid: de onderstaande commands voer je uit via Terminal.

Meer ‘tips’n’tricks’ bij TNW en meer diepgaand leesmateriaal over OSX Lion vindt je in de legendarisch uitgebreide review van Ars Technica.

1 augustus 2011 | 1 reactie

Films

Gisteravond naar Horrible Bosses geweest. Een absolute aanrader die misschien wel in hetzelfde rijtje als ‘The Hangover’ geplaatst kan worden. Alleen dan met een overdadig aantrekkelijke Jennifer Aniston in de bonus. Zeker gaan zien dus. Maar er is meer…

29 juli 2011 | Reacties uitgeschakeld voor Films

Hartelijk maandagmorgen

Terwijl in New York de straat letterlijk wegsmelt zitten de niet vakantie-vierende Nederlanders nog netjes te werken in een vriespunt-naderend klimaat. Om een beetje op temperatuur te komen een lijstje met hartverwarmende links.

25 juli 2011 | 1 reactie

MFCEO

Kenny Powers is de nieuwe MFCEO van K-Swiss. Ik ben nooit echt fan van ’t merk geweest, totdat ik deze infomercial gezien had natuurlijk.

‘What’s up dog? I killed you’

12 juli 2011 | 1 reactie

Mad Men seizoen 5 definitief

U kunt weer rustig ademhalen mensen. Het vijfde seizoen van het beste wat TV te bieden heeft gaat er zeker komen. Mad Men’s held Don Draper heeft zijn contract ook rond en de opnamen kunnen dus beginnen. Normaal zouden rond deze tijd de uitzendingen van het vijfde seizoen al beginnen, maar dat is  door omstandigheden niet gelukt.
Het is nog even wachten tot maart volgend jaar, maar zoals u weet: beter laat dan nooit.

/via @kottke

23 juni 2011 | Reacties uitgeschakeld voor Mad Men seizoen 5 definitief

Excelbook

Facebook niet toegestaan op uw werk? Diesel to the rescue. Download nu Excelbook, waarmee je rustig kunt Facebook-en terwijl je baas en collega’s denken dat je aan een kei-belangrijke Excel bezig bent.

20 juni 2011 | Reacties uitgeschakeld voor Excelbook

Vancouver riots

IJshockey, de altijd kalme en non-agressieve sport weet op miraculeuze wijze in sommige mensen toch nog de strijdvaardige oermens naar boven te halen. Gisteren was het wel heel erg in Vancouver, waar de thuisclub na een best-of-seven reeks roemloos tenonder ging tegen Boston. De Vancouver fans vertrokken – vanzelfsprekend – de stad in om daar niets meer van heel te laten. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

De bovenstaande foto doet momenteel als een gek de ronde op het wereld wijde web. Instant-klassiekertje dus. Symbolisch ook wel sterk in orde.
Sommige hooligans staan overigens wel erg duidelijk en herkenbaar op de foto. Vraag me af wat het plaatselijk OM daarmee mag / kan en gaat doen.

16 juni 2011 | Reacties uitgeschakeld voor Vancouver riots